Nederlandse en Franse nucleaire toezichthouders werken samen aan de voorbereidende beoordeling van Thorizon's gesmoltenzoutreactor
De Nederlandse en Franse nucleaire toezichthouders, ANVS en ASN, werken samen aan een voorbereidende beoordeling van Thorizon's gesmoltenzoutreactor, Thorizon One, met als doel het vergunningsproces dat in 2025 van start gaat, te stroomlijnen. Deze beoordeling richt zich op het begrijpen van het ontwerp en de veiligheidskenmerken van de reactor, wat toekomstige vergunningsaanvragen in beide landen zal ondersteunen. Het project sluit aan bij de nationale strategieën van beide landen op het gebied van brandstofrecycling en innovatie, waarbij Thorizon streeft naar de inzet van de reactor tegen 2032 om bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen van Europa.
De Nederlandse nucleaire toezichthouder ANVS en de Franse nucleaire toezichthouder ASN, technisch ondersteund door het IRSN, hebben afgesproken samen te werken aan een voorbereidende beoordeling van het gesmoltenzoutreactorproject Thorizon One. Deze zal plaatsvinden via een reeks gezamenlijke technische vergaderingen die dit najaar beginnen, met als doel de Thorizon One-reactor gelijktijdig aan beide autoriteiten te presenteren, vooruitlopend op het vergunningsproces dat in beide landen vanaf 2025 start. De beoordeling zal zich met name richten op:
- Het begrijpen van het specifieke ontwerp van deze reactor, de veiligheidsbenadering en het bijbehorende onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma;
- Het bepalen van de reikwijdte van de vergunningsaanvragen om de beoordelingsmiddelen te concentreren op de belangrijkste veiligheidsaspecten.
Deze voorbereidende beoordeling vindt plaats in een vroeg stadium van de ontwikkeling van de Thorizon One en zal naar verwachting de effectiviteit van toekomstige vergunningsaanvragen in beide landen vergroten. De beoordeling is een belangrijke stap richting de eerste inzet van de gesmoltenzoutreactor.
Dankbaar voor deze unieke kans
Kiki Lauwers, CEO van Thorizon, zegt: 'We zijn erg enthousiast over deze volgende stap in de ontwikkeling van onze gesmoltenzoutreactor. De vroege terugkoppeling van beide nucleaire toezichthouders is van onschatbare waarde om de veiligheid van de Thorizon One-reactor te demonstreren. Deze internationale samenwerking opent de deur om onze reactor in de toekomst in meerdere landen te kunnen inzetten. Graag wil ik de Franse toezichthouder ASN en de Nederlandse toezichthouder ANVS bedanken voor hun leidende rol, en ook het IRSN voor hun waardevolle ondersteuning. Thorizon zet zich volledig in om een veilige, kosteneffectieve reactor te leveren die op een verantwoorde manier bijdraagt aan de energietransitie en het verminderen van langlevend afval.'
Een baanbrekende nucleaire technologie die voordelen biedt op het gebied van circulariteit, veiligheid en kosten
Gesmoltenzoutreactoren (oftewel molten salt reactors, MSR's) worden wereldwijd erkend als een veelbelovende nieuwe nucleaire technologie. Deze reactoren verbeteren de circulariteit van kernenergie door gebruikte splijtstof te recyclen, waardoor de hoeveelheid langlevend nucleair afval aanzienlijk wordt verminderd. Dankzij hun inherente veiligheidskenmerken zullen de bouwkosten vandeze reactoren ook lager uitvallen. In de reactor wordt een mengsel van gesmolten zout, dat splijtbare materialen bevat, gebruikt als zowel brandstof als koelmiddel. Dit voorkomt rampscenario's zoals kernsmelting, omdat koeling altijd gegarandeerd blijft, ook als alle (nood)systemen uitvallen. Daarnaast werkt de reactor bij atmosferische druk of net daarboven.
Samenwerking tussen Frankrijk en Nederland op meerdere niveaus
Het Thorizon One-project sluit aan bij het brandstofrecyclingbeleid in beide landen, de overeenkomst tussen de nucleaire toezichthouders en het innovatiepact dat door Frankrijk en Nederland wordt gedeeld.
- Brandstofrecyclingstrategie: Frankrijk en Nederland zetten zich momenteel in voor het recyclen van hun gebruikte splijtstof, wat helpt om nucleair afval en de noodzaak van langdurige opslag van schaarse nucleaire bronnen te verminderen. De verwerking en recycling worden uitgevoerd door Orano, een Frans bedrijf met unieke expertise in de valorisatie van nucleaire materialen, die ook de brandstof voor de Thorizon One-reactor zal ontwikkelen.
- Nucleaire toezichthouders: Dit project valt onder het memorandum van overeenstemming dat in september 2023 is ondertekend tussen de Franse ASN en de Nederlandse ANVS. Het doel is om samen te werken aan regelgevende initiatieven, waaronder de vergunningverlening voor nucleaire installaties zoals kleine modulaire reactoren (SMR's), en om ervaringen uit te wisselen over nieuwe en innovatieve technologieën.
- Innovatiepact: In april 2023 hebben de ministeries van Economische Zaken van Frankrijk en Nederland overeenkomst ondertekend om samen te werken op het gebied van innovatie en duurzame groei, inclusief nucleaire technologie. Dit innovatiepact versterkt de samenwerking tussen de publieke en private sector rondom concrete projecten. Het gesmoltenzout-reactorproject draagt bij aan energieproductie met een lage CO2-uitstoot en de decarbonisatie van industriële processen.
Europees project geleid door een Nederlands-Franse start-up
De Thorizon One, een gesmoltenzoutreactor met een vermogen van 250 MWth of 100 MWe, kan flexibele elektriciteit leveren voor 250.000 huishoudens of industriële warmte van 550 graden Celsius. Thorizon, een spin-off van het Nederlandse Nuclear Research and consultancy Group (NRG), heeft kantoren in Amsterdam en Lyon en ontwikkelt deze innovatieve reactor. Invest-NL, de nationale financierings- en ontwikkelingsinstelling, is aandeelhouder van Thorizon, en het project ontving een subsidie van €10 miljoen van de Franse staat als onderdeel van het France 2030-investeringsplan voor innovatieve nucleaire reactoren. Thorizon werkt samen met gerenommeerde partners zoals Orano en EDF in Frankrijk, NRG en DIFFER in Nederland, de hightech maakindustrie in beide landen en Tractebel in België.
Start van de bouw begin jaren 2030
Thorizon streeft ernaar bij te dragen aan het doel van Europa om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn en ontwikkelt daarvoor kleine modulaire reactoren die in de jaren 2030 operationeel moeten zijn. Het streven is dat de eerste gesmoltenzoutreactor in Europa rond 2032 in gebruik wordt genomen. Vergunningverlening is een cruciale stap in deze planning, wat het belangrijk maakt om vroegtijdig in gesprek te gaan met toezichthouders. Om het vergunningsproces te stroomlijnen, is Thorizon van plan te voldoen aan de bestaande veiligheidsvoorschriften, gebruik te maken van gecertificeerde materialen en componenten, en samen te werken met ervaren bedrijven die al over nucleaire vergunningen beschikken. Thorizon heeft onlangs twee gerenommeerde vergunningsexperts aangetrokken: Antoine Claisse, voormalig vergunningsmanager voor het ITER-fusieproject in Frankrijk, en Marco Visser, voormalig vergunningsmanager voor de Pallas-onderzoeksreactor in Nederland.
Over Thorizon
Thorizon is snel uitgegroeid van een spin-off van NRG (Nuclear Research and consultancy Group) tot een ambitieuze deep-tech start-up met kantoren in Amsterdam en Lyon. Het bedrijf beschouwt kleine modulaire kernreactoren als een ideale, stabiele en schone aanvulling op een energiesysteem waarin wind en zon belangrijke energiebronnen zijn. Thorizon heeft de ambitie om een gesmoltenzoutreactor te ontwikkelen die snel en efficiënt kan worden gerealiseerd, 'walk-away safe' is, en een eerste stap zet naar circulariteit door langlevend nucleair afval als brandstof te gebruiken. Het bedrijf werkt actief aan het versterken van zijn financiële positie om in de nabije toekomst een niet-nucleaire gesmoltenzoutdemonstrator te bouwen en de gedetailleerde ontwerpfase af te ronden, zodat de bouw van de eerste reactor, de Thorizon One, rond 2030 kan beginnen. Thorizon werkt samen met industriële koplopers zoals Orano, Tractebel en EDF om het ontwerp verder te verfijnen en is laureaat van het France 2030-investeringsplan voor innovatieve nucleaire reactoren.